reede, 23. jaanuar 2009

Innovatsioon

Mulle väga imponeerib IN.
"Kastist välja" mõtlemine ja uute ideede leidmine on ainus mis tõeliselt edasi viib.
Kui nüüd otsida selles suures finantskrahhis midagi positiivset, siis on see just inimeste soov ja tahe ja sageli ka paratamatus olla rohkem innovatiivsed. Olen tähele pannud, et raha puudus sunnib rohkem loovaid lahendusi otsima.
Toon mõne näite.
Kui oma kalli mehega alles noored ja armunud olime ning kokku kolisisme, siis tegime oma elamises remonti. Võtsime vaheseinu maha, panime uue lae, sirgendasime seinad, uuendasime elektrisüsteemi jne. Mitte päris kapitaal remont aga palju puudu ei jäänud. Tulemus meeldis meile mõlemale väga. Paraku mööbli ostmiseks meil raha enam ei jätkunud. Seepärast pärast mõttetalguid otsustasime osta hulgaliselt kaalukangast ja paluda meheemal meile suured padjad elutuppa õmmelda. Tulemus sai suurepärane - ruudukujulised rohelised nagu muru, ümmargused kollased nagu päike, sinised ümmargused nagu vesi ja muidugi punased ja jah- südamekujulised. Kokku 16 patja. Oma funktsiooni täitsid nad suurepäraselt. Kõik külalised said OMA padja istumiseks. Kõik lapsed, kes külla tulid ehitasid esimesest hetkest omale kindlusi ja onne. Ja kui oli vaja lihtsalt telekat vaadata siis sai nendest väga hästi mugava "lamamistooli" ehitada.
Kui meil oleks raha olnud, siis vaevalt oleksime sellisele ideele tulnud.
Idee töötas pea 4 aastat suurepäraselt. Kui saime lõpuks diivani, mis soovisime (restaureeritud tigudiivanid) siis oli nii hea õnnis tunne ISTUDA.

Ühe ettevõtte omanik rääkis mulle mõned aastad tagasi, kuidas ettevõtte kõige suurem mure võib olla pidev rahavooline "+". See tekitab koheselt juhtkonnal hulgaliselt ideid, kuidas rohkem kulutada, rohkem palka küsida, rohkem preemiaid maksta või areneda valdkondadesse, mis pole põhitegevus vms. See võib fookusest välja lüüa.

Innotavtsioonilehel IN külastades jõudsin koolitusfirma Stern lehele, kus lõbus test oma loova ja loogilise mõted saad kontrollida. Testi leiad SIIT.
Tähelepanekud, mida ma testi tehes jõudsin:
* väga sageli on kõige pealt tahtmine kohe tegutsema ja proovima hakata, enne kui võiks natuke loogiliselt mõelda,
* kui ainult loogika peal väljas olla, siis ressursside kulutamine ei tähenda midagi, vähemalt selle mängu puhul ;-),
* kui tundub, et hakkab juba nagu minema ja edasi läheb juba lihtsalt, võib see tunne olla väga petlik,
* loogilise lahendusele otsitakse tavaliselt vaid ÜHT õiget vastust, kui lähed loovaid lahendusi otsime ära sea endale kvantitaiivseid piiranguid,
Edukat testi läbimist!

Kommentaare ei ole: