neljapäev, 10. jaanuar 2008

Efektiisus

See kui Sa rohkem ennast arendad ja muudkui õpid, õpid õpid, muutud iga päevaga justkui targemaks ja efektiivsemaks.

Kuid siin tuleb kindlasti meeles pidada ka iseennast. Kui Sa iseendasse ei investeeri - ei võta aega enda jaoks, ei rakenda õpitut, siis on see vaid raisatud aeg ning efektiivsusest ei saa juttugi olla.

Minuga juhtus täpselt nii. Olin lausa ülekoolitatud - ahmisin kõike mis võimalik ja kätte sain. Nii tööl kui ka JCIs. Kuid unustasin sealjuures ennast ära. Koolitused muutusid pigem tüütavaks ja vahel ka aega raiskavaks. Ma pole nüüd mitu aastat ühelgi koolitusel käinud. Ja see aeg on olnud ülioluline aeg, kõik koolitused enda joaks tõeliselt läbi mõelda. Olen kõik koolituste materjalid enda jaoks uuesti avastanud, olen need uuesti läbi töödanud ja enda aspektist läbi mõelnud.
Ja hulganiselt raamatuid lugenud, omas tempos et oleks aega rohkem parallele tuua ja rohkem mõtiskleda loetu üle.
Seepärast olengi valmis nüüd oma kogemust ka kõigiga jagama.

Selle kohta on S. Covey oma raamatus "Väga efektiivse inimese 7 harjumust" toonud järgneva näite:
Vaene talumees avastas ühel päeval, et tema lemmikhane pesas on sädelev kuldne muna. Tema esimene mõte on, et see on mingi riugas. Ta kavatseb muna juba minema vista, kuid siis tuleb talle mõte ning ta hakkab selle asemel hoopis muna väärtust uurima.
Muna on puhtast kullast. Talumees ei suuda oma õnne uskuda. Ja kui sama kordub ka järgmisel päeval, muutub ta veelgi umbusklikumaks. Igal hommikul ärkab ta üles, et tormata pesa juurde ja leida järgmine kuldmuna. Ta muutub muinasjutuliselt rikkaks, kõik näib liiga hea, et olla tõsi.
Kuid koos jõukuse kasvuga kasvab ka ahnus ja läbematus. Olles võimetu päevast päeva üht kuldmuna ootama, otsustab talumees, et tapab hane ja saab need kõik korraga kätte. Kuid kui ta hane lõhki lõikab, leiab ta, et see on tühi. Seal ei ole kuldmune - ja nüüd ei ole tal ka nende saamise võimalust. Talumees hävitas hane, kes neid tootis.
See lugu näitab, et efektiivsus on kahe asja funktsioon: see, mida toodetakse (kuldmunad) ja tootev vara, ehk võime toota (hani).
Kui Sa rakendad elumudelit, mis keskendub kuldmunadele ja eirad hane, oled varsti ilma varast, mis kuldmune toodab. Teisest küljest, kui Sa hoolitsed ainuüksi hane eest, ega taotlegi kuldmune, pole Sul peagi enam vahendeid, millega ennast ja hane toita.
See kehtib väga mitmetes olukordades.

Kommentaare ei ole: