pühapäev, 9. märts 2008

Kuidas võtta vastu tagasisidet?

Paljudel puhkudel on väga raske anda tagasisidet.
Tagasiside andmisel põrkame sageli barjääride vastu, tekitab trotsi ja halvakspanu.
See kuidas anda hästi tagasisidet aga teine kord.

Täna tahaksin kirjutada hoopis teemal - kuidas vastu võtta kriitikat, ettepanekuid ja tagasisidet tööle, kokkulepetele, käitumisele, koolitusele jne. Ehk siis kui Sulle antakse tagasisidet – kuidas vältida trotsi ja halvakspanu tagasiside andja vastu.

Iga kord kui on tagasiside vastu võtmise aeg, siis kujutle, et on jõulud ja Sa saad palju- palju kingitusi. Iga kingitus on nagu tagasiside Sinu poolt tehtule või öeldule. Osad kingitused meeldivad Sulle väga, oled neid ise salamisi lootnud ja oodanud.
Osad on aga sellised, et ei oskagi nendega midagi peale hakata. Vahel on kingitused sellised, et teevad nõutuks – mis moodi, misjaoks ja mille pärast.
Kuid alati, kordan ALATI on ju ometi viisakas tänada kingituse eest. Enamasti saame ju kingitusi heade kavatsustega Sulle tõeliselt rõõmu valmistada. Muidu on oht jääda üldse ilma kingituseta.

Sama lugu on tagasiside saamisega. Võta see vastu! Täna alati! Ja hiljem saad otsustada, mida sellega peale hakkad! Kas proovid ennast teatud situatsioonides rohkem jälgida? Kas proovid endast järgmine kord rohkem anda ja panustada? Või jätad soovituse meelde ja käid ikkagi oma valitud rada pidi, sest nii tundub lihtsalt sisimas kõige õigem. Tagasiside andja soovib ju sellega Sinule vaid head, suurendada võimalust olla parem ja arenemisvõimelisem inimene (näiteks).

Kõige hullem, mis teha saad on hakata arvustama! Kujutad Sa ette, kui keegi Sinu kingituse peale hakkaks pahandama – kuidas Sa võisid mulle midagi niisugust kinkida. Paraku kipume seda tagasiside andmisel väga sageli kuulma – kuidas Sa võid midagi sellist öelda, kuidas Sa aru ei saa, Sa ise ütlesid ju seda ja seda ja seda, kuidas Sa ei mõista....
Kõik need laused on sellised, et haavavad sügavalt tagasiside andja tundeid ja mõtteid. Mis võib lõppeda sellega, et tagasisidet ei tahagi enam anda ja müür koostööks, sõpruseks ja edasisteks koos tegutsemisteks kasvab vaid suuremaks.

See ei tähenda muidugi, et ei võiks oma poolseid mõtteid vastu öelda. Lihtsalt iial ära halvusta teist sellepärast, mida tema ütleb, tunneb ja mõtleb!

Seega minu selle nädalane soovitus. Aktsepteeri tagasisidet. Kuula see ära. Ausalt ja avatud südamega. Täna alati. Ja hiljem juba otsusta, mida sellega tõeliselt peale hakata.

Kommentaare ei ole: