kolmapäev, 15. oktoober 2008

Poolas koolitamas

Olin 4. oktoobril külas JCI Silesial Poolas linnas nimega Katowice. Poolas on JCI väga huvitavas arengujärgus. Praegu on liikmeid suhteliselt vähe ja kõik nad on mehed.
Käisin seal koolitamas JCI Presenterit - kuidas teha suurepäraseid ja häid presentatsioone.
Ja kuna üks pilt ütleb rohkem kui 1000 sõna, siis tänane kokkkuvõte on piltides.



JCI Presenteri avamine. Koolitatavaid on 9 ja koolitajaid 3 - peatreener Kai Roer Norrast ja Andreas Richter Saksamaalt. Koolituse avab peatreener, et siis kogu päeva kestev koolitus meile - abitreeneritele üle anda ja meid toetada.





Elav näide sellest, kuidas presentatsioonde tegemise ajal ei tohi pabertahvli taha pugeda. Kui teed presentatsioone, siis ära mitte kunagi peida ennast - ei pabertahvli, erinevate paberite taha, mis Su käes on või isegi pliiats võib olla tõkkeks Sinu ja Sinu kuulajate vahel.




Koolitatav Adam, kes oli tõenäoliselt rohkem presentatsioone ja esinemisi teinud, kui meie 3 treenerit kokku. Kui sellised inimesed on koolitusel, siis on neil alati 3 võimalust:
1. lihtsalt minema jalutada
2. istuda nurgas ja terve aeg poriseda ning toriseda
3. olla kohal, õppida ja leida uusi ivasid, ning oma kogemusi teistega jagada.
Adam valis viimase võimaluse ja tema kaasaitamisel oli see koolitus suurepärane. Ja ta ise jäi koolitusega ka väga rahule.
Mõni Adami poolt soovitatud nipp:
* kui kasutad pabertahvlit ja pead midagi kirjutama (eriti suuri arve vms), siis kirjuta need väikese hariliku pliiatsiga pabertahvli üles nurka valmis enne presentatsiooni. See jätab kuulatajatele tõeliselt hea mulje, sest nendele jääb mulje, et Sul on kõik peas.
* kui pead pabertahvlile joonistama, siis joonista samuti pliiatsiga ette. Kõik me teame kui palju on presentatsioonidel olnud kehvi ja naljakaid joonistusi. Seda on võimalik selle lihtsa nipiga vältida.
* kui kasutad powerpointi, siis on väga kasulikud klahvid: B - blind, W - white. Ehk siis saad vahepeal seinalt pildi lihtsalt ära võtta ja keskenduda näiteks vaheküsimuste vastamisele.
* nummerda kindlasti kõik powerpointi lehekülejed. Eriti kui neid on palju. Siis on väga lihtne, et kui keegi küsib midagi lõpus või vahepeal, sellele slaidile tagasi minnes vajutades lihtsalt selle lehe numbri ja enter.
Tunnistus selle aasta JCI Poola presidendile Luckas Niklinskile.












Koolituse lõpuring, kus igaüks sai oma isikliku presentatsiooni tegemise kohta tagasisidet. Kõigepealt rääkis ise kuidas ta ennast tundis ja mida teinekord paremini teeks. Siis said sõna kõik osalejad ning seejärel treenerid.
Koolitus läks suurepäraselt korda. Olen selle kogemuse üle tänulik ja õnnelik. Tegin seekord uusi mooduleid - tunne oma kuulajaid ning efektiivne presenteerimine. Ja mul läks väga hästi. Peatreenerilt sain vaid kiita ja kinnituse, et olen valmis seda koolitust ka ise peatreenerina läbi viima. Lisaks sain kutse järgmisele rahvusvahelisele koolitusüritusele - JCI Viking Weekend. Ja kui ma koolitada seekord ei soovi, siis olen oodatud kogenud koolitajate ringi, kes teistele koolitajatele ja treeneritele tagasisidet annab.

Kommentaare ei ole: