pühapäev, 19. oktoober 2008

Mõtteid ajajuhtimis koolituselt

Viimasel ajajuhtimiskoolitusel jäid iseseisvate harjutuste juures kõlama mõtted, et palju rohkem on asju, mida tegema PEAB. Ehk siis igasugu ootavad tööd, nädala plaanid, oma elu korrastamine läbi tegevuste prioriteetimise sai igal pool märksõnaks - seda PEAB tegema.
Mina usun siiralt, et elus on ainult 2 asja, mida tõeliselt tegema PEAB. Osajelad andsid seepeale erinevaid vastuseid - hingama peab, sööma peab, makse maksma, magama jne.
Minu meelest on need 2 asja, mida me tõeliselt tegema PEAME siin elus:
1. peab oma vanemate laps olema, ehk siis oma vanemaid me valida ei saa - millisesse riiki, millal ja kuidas sünnime ei ole meie endi teha kui juba siia sündinud oleme.
2 peab ära surema. Valikut pole, ükskord on vaja meil kõigil siit ka ära minna manala teele.
Ülejäänud asjad on meie vaba valiku all - millal, kuidas ja mida me sööme, millal magame, kas ja millal maksame makse jne. jne. Muidugi võib vaielda,et ka suremine võib olla vabatahtlik, siiski on see vaid üks valik, mida me selles elus siis enam korrata ei saa.
Ja kui need kaks PEAB valikut kõrvale jätta on kõik ülejäänud meie endi vaba tahe ja vaba valik.
Konks on siin selles, et kui oled juba midagi valinud ning millegi kasuks otsustanud, muutub see kohustuseks. Ja nüüd on Sul kaks valikut - kas nautida seda mida Sateed või üritad oma kohustustest kõrvale hiilida. Kas teed asju suure rõõmu ja pühendumusega? Või tunned kohustuste koorma raskust?
Vaata üle oma kohustused ja asjad mida tõeliselt tegema PEAB vs. mida tõeliselt teha TAHAD.
Jah võibolla asju, mis tulenevad rolliootustest (naine, mees, abikaasa, lapsevanem vms) või ealistest ootustest (koolieelik vs. koolilõpetaja), kuid enamus asju on ikkagi meie oma vaba tahe. Aeg ajalt tuleb meie teele muidugi ootamatusi ning ootamatuid ootusi ja kohustusi. "Elu käib glofimängu laulukese järgi - ilma ebatasasusteta ei oleks ka siledast murust rõõmu!" Charles Handy "Tühi vihmamantel.
Kui oled omale selle vahe (peab vs. tahan) selgeks teinud, aitab see ka kohustusi palju suurema naudingu ja rõõmuga teha. Usu mind! :-)

Kommentaare ei ole: